måndag 2 maj 2011

Människans bästa vän

Nu har det gått ett år sedan jag sist skrev om våra hundar på församlingens blogg, den här gången kommer det också att bli om hundar men inte bara mina egna där hemma.

I mitt privata liv börjar så småningom nästan allt att cirkulera kring hundarna, men det är väl så det blir för alla med småbarn i familjen. Man köper hus med en stor gård, större bil, man ändrar sin klädsel till inte så ömtåliga kläder, fritiden spenderar man tillsammans och gör något som intresserar båda (i vårt fall alla tre). visst ändrar livet mycket efter att den första egna hunden sätter tassarna över tröskeln, det blir en total sväng mot ett bättre och mera innehållsrikare liv. För snart tre och ett halvt år sedan flyttade min första egna hund hem, jag hade målat upp en massa bilder i mitt huvud och planerat en massa saker vi skulle syssla med, men hur gick det? Jo, nästan allt jag tänkt mig och planerat blev ändrat, bra så, annars hade jag nog dragit slut på valpen direkt. Man måste komma ihåg att vara tålmodig och låta valpen vila tillräckligt. Om mitt liv ändrades då första hunden kom hem, så ändrades set nog ännu mera då vår andra hund kom hem för tretton månader sedan. Då blev det full rulle dygnet runt i flera månader, många sömnlösa nätter. Fast detta nu kan låta jobbigt, så skulle jag aldrig byta bort en endaste dag! Livet med hundar tar mycket men det ger miljontals gånger mera än vad det tar!

Jag har under åren kommit i kontakt med ett antal ensamma människor, då har jag ofta funderat på att hur den ensamma människans liv skulle vara om han/hon hade en hund. En hund som alltid glatt viftar på svansen när man kommer hem, en hund som lyssnar och stöder, en hund som ger trygghet. Det socialalivet ökar vill man det eller inte då man har en hund. Man träffar människor på promenader, i hundparken, ja i princip var som helst och alltid blir det att prata med någon annan hundmänniska om hundar. Jag har hört om flera som träffat sin blivande man/fru t.ex. på en hundpromenad eller i något annat tillfälle då hunden varit med.
Det har i flera undersökningar kommit fram att människor som lider av depression och har en hund klarar sig bättre än de som inte har en hund. Fast man skulle ha den sämsta dagen och morgonen i hela sitt liv, så bara måste man kravla sig upp ur sängen och när man väl kommer upp och ut på en länk så känner man sig direkt piggare. Du har någon som behöver dig mer än någon annan i livet, du har någon som älskar dig ovillkorligt och någon att älska!

Tyvärr finns det även för många människor som är otroligt grymma mot hundar, de senaste åren har man fått läsa i pressen om hur folk misshandlat och misskött hundar. Jag kan inte förstå hur någon kan vara så dum, grym och kall? Ingen blir ju tvingad till att ta en hund! En hund är ingen leksak! Då man tar en hund så förbinder man sig enligt mina tankegångar till att erbjuda hunden bl.a. följande saker:

– kärlek
– ett tryggt hem
– tillräckligt lugn och ro
– näringsrik mat
– friskt kallt vatten
– lek
– skolning
– motion
– kvalitetstid tillsammans på tumanhand med matte/husse

Listan kunde fortsätta i all evighet, här kom nu bara fram de nio första sakerna jag kom att tänka på.I september kommer Åbo svenska församling att erbjuda dig och din hund att delta i ett oförglömligt veckoslut ute på Iniö. Vi ordnar ett hundläger 16-18.9.2011. Bergshagens B & B kommer att fungera som lägergård. Programmet som ännu inte är fastspikat till 100 % kommer att se ut ungefär så här:

Fredag:
Ankomst
Promenader
Allmän information om veckoslutet
Kvällsbit
Kvällsandakt

Lördag:
Morgonmål
Morgonandakt
Promenader längs med dagen
Lunch
Lydnadspass längs med dagen (2-4 st beroende på hur många deltagare det blir)
Middag
Bastu
Grillning
Kvällsandakt

Söndag:
Morgonmål
Promenader
Lydnadspass
Städa rummen och packa ihop
Lunch
Hundgudstjänst i bystranden
Kyrkkaffe
Hemfärd

Priset blir 105€/person, hundarna gratis. Transporten till Iniö ordnar man själv, det går buss från Åbo till Heponiemi i Gustavs där förbindelsebåten m/s Aurora åker till Iniö. Programmet som ser ganska fullspäckat ut, justeras enligt deltagarnas önskemål.
Kom med och njut av den vackra skärgården och gemenskap med din hund!
Anmälningar per tel. 040-341 74 58 till församlingssekreteraren mån-fre 10-15 (inte 1-5.6, 24.6-10.7 och 25.7-7.8). Sista anmälningsdagen är 15.8.2011.Tove Peltoniemi
församlingssekreterare

4 kommentarer:

 1. Hej! Får hundarna övernatta i samma rummet med sin ägare på Bergshagens B & B?

  SvaraRadera
 2. Hundarna sover i samma rum som sin ägare. De flesta rum är två personers rum. mvh. Tove

  SvaraRadera
 3. Finns det nåt större rumm? För 3 per + 3 hundar?
  Vem från Åbo svenska församling är med (som arbetare)? Hanne

  SvaraRadera
 4. Hej Hanne! Kan du skicka mig din mejladress? Det finns ett par större rum som tre personer med hundar ryms i. Birgitta Forsman, Annika Niemelä och jag kommer med från åsf. mvh. Tove

  SvaraRadera