onsdag 1 februari 2012

Bibelns år i Åbo svenska församling


Julnatten enligt Legobibeln se: http://www.thebricktestament.com/

Barnens bibel är en fantastisk bok! Bibeln som sådan är så full med svårtlästa sidor att få har läst och studerat alla dessa sidor. Men barnens bibel borde också alla vuxna  läsa! Där finns alla de underbara berättelserna om Noa, Abraham, Isak och Jakob, Mose i vassen, Kung David, Daniel i Lejongropen, för att inte sedan tala om nya testamentets berättelse om Jesu liv och apostlarnas äventyr. Allt i en kompakt och lättläst bok och med bilder!

Min favoritberättelse är  om Josef, Jakobs älsklingson som säljes som slav till Egypten. Vilken historia och vilket livsöde han fick! Levde först som pappans favoritbarn, fick utbildning och behövde inte utföra sådant hårt kroppsligt arbete som hans övriga bröder. Han var speciell, just det som de flesta barn önskar sig: vara utvald, ha en speciell begåvning, var betydelsefull, inte bara en i massan.

Men det hade sitt pris att vara Josef. Bröderna kände sig verkligen orättvist behandlade och Jakob tyckte väl att han har rätt att favorisera. Det får man ju inte i dagens familjer. Alla ska älskas lika mycket, alla har något de är bra på, alla är unika!

Men Jakobs favorisering och Josefs bortskämdhet ledde till att bröderna gjorde sin stora livssynd. De sålde sin bror för att bli av med honom, ljög åt sin far och levde med lögnen nästan hela sitt liv.
Är det först då som Josef  vaknar upp och inser att han blivit förfördelad? Då han möter motgångar, slipas han, ändras och blir den man som Gud behöver i sin plan. Han är ändå den utvalde, men nu behöver han inte den känslan för att leva lycklig, han behöver inte skryta med sin begåvning. Han vet att han är utvald och har en viktig uppgift som bara han kan utföra, men han går med en sorg om att ha blivit sviken, ratad av sina egna.
Försoning och förlåtelse höjer berättelsen till ett lyckligt slut.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Josef ger sig till känna inför sina bröder
Konsten har ofta tagit upp teman från bibelns historier, likaså musiken. Bach gjorde sina Passioner med bibelns texter, liksom Mendelssohn och många andra kompositörer.

I ÅSFs barnkör sjunger vi inte ännu musik av Bach men har vi sjungit en musikal med lite lättare sånger om Josef och nu våren 2012 planerar vi att sjunga om Mose och hur Israels folk blir befriat från  slaveriet. Vi håller oss till barnens bibel med sångens kraft!    

Birgitta Forsman
Kyrkomusiker

Bysantinsk mosaik
Mose tar av sig skorna vid den brinnande busken

1 kommentar: