fredag 1 mars 2013


”för dig utgiven”

 

Vad väcker ordet fasta för associationer hos dig? Det är kanske inte de allra gladaste tankarna och det är kanske något man helst skulle hoppa över. Fasta kan vara frågan om en mängd olika saker. Mat, nöje, musik, TV, internet…

Våra tankar cirkulerar väldigt mycket runt oss själva: - jag är hungrig, vad skall jag äta? vad tycker andra om mig? vad skall jag göra för roligt idag?, det är så synd om mig” osv. En snabb titt på Facebooks uppdateringar visar på speciellt hur många unga människors har ett otroligt behov av självbekräftelse. Vi lever i en självcentrerad värld där människor försöker fylla ett tomrum som bara vår skapare kan fylla, med olika sorters konsumtion.

 
Fastetidens budskap torde vara mera aktuellt nu än någonsin. 
Det är som en väckarklocka som väcker oss i vår bekvämlighet. Det skulle kanske vara allra trevligast att ignorera fastan och stänga in sig i sig själv eller dränka fastans budskap i ännu mer ljud. Men om man gör det går man miste om en viktig och värdefull del av livet, något som hjälper oss att finna livet.

 
Fastan ger oss större perspektiv. Det är som att klättra upp i ett utskickstorn.
Vi kan inte imponera på Gud eller samla poäng genom fastan. Idén är inte heller att imponera på andra människor.
Fasta uppfostrar disciplin som vi behöver här i livet. Vi får en förståelse av att hur det är att vara utan något som för oss själva är självklart men inte är självklart för alla andra. Vad skulle du kunna frånvara?
Vi mår själva bättre av fasta. Det stärker oss som människor. Det ger oss utrymme för viktigare saker i livet. Vad är de viktigaste sakerna i ditt liv?
Fastan får oss att se hur mycket vi tänker på oss själva. Det får oss att inse hur mycket vi bara bryr oss själva.

Då vi delar nattvarden säger vi: ”för dig utgiven”. Här är det centrala budskapet i fastetiden. 
Kyrkan är inte de fullkomliga människornas klubb.
Kyrkan består av människor som lever av Guds och nåd och ger det vidare. 

Slösa inte bort ditt liv genom att leva det bara för dig själv.

 
God fastetid!

Jonathan Westergård
församlingspastor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar