fredag 29 november 2013

Julkort med Jesus?Snart är den här, julen! Vår Frälsares födelsedag.  Även om den kristna aspekten är mindre viktigt för somliga, är jultiden ändå tid för glädje, värme, eftertanke och tacksamhet. Man vill komma ihåg släkt och vänner och önska allt gått. Vi är många som gör det med julkort som skickas i hundratusentals exemplar bara i Finland. Till julen skickar man förstås kort med julens budskap, Jesu födelse.  Kort med Jesusbarnet i krubban, Maria och Josef, änglarna och herdarna, lamm, åsna, oxe och allt annat som hör till julevangeliet. Eller gör man?

I mitten av november åkte jag till Sverige för att hälsa på vänner. Under resan hade jag ett uppdrag, jag skulle köpa julkort med kristet motiv och med svensk text.  När jag hade kommit fram, efter diverse krångel med tåg, började sökandet efter julkort. Sökandet som blev ett detektiv arbete, på jakt efter Jesus barnet. Först gick jag till ortens största varuhus, på olika ställningar fanns mängder av julkort prydligt uppradade. Ganska snart stod det klart att julens huvudperson är en skäggprydd gammal gubbe med en röd toppluva på huvudet. För han fanns avbildad på julkorten i tiotals olika varianter. Men jag hittade inte ett endaste kort med Jesusbarnet, inte ens en liten ängel.

Lika magert var utbudet med julkort med kristna motiv på nästa ställe. Däremot fanns där gott om kort med snögubbar, teddybjörnar samt kattungar och hundvalpar med tomteluva på. Likaså flera rader med kort som föreställde julgubben/jultomten och puttenuttiga tomtenissar. Jag kände att jag började utveckla en ”tomte allergi” efter att ha tittat på alla dessa tomteluvor och stora röda näsor. Mitt sista hopp var bokhandel, där borde de ha riktiga julkort! Fyra stora ställningar med enbart julkort stod väl synligt nära dörren, proppfyllda med julkort med diverse julmotiv. Julgranar, julljus, julstjärnor och ... jultomtar!!  Likadant var det här, en tomteinvasion! Jag började känna mig något desperat, kan detta verkligen vara sant, finns det inte ett enda julkort med Jesusbarn, har han blivit helt övergiven? Då fann jag dem, på kortställets nedersta rad, riktiga julkort på den heliga familjen: Josef och Maria med Jesusbarn i famnen. Julen var räddad!

Alla ”vet” att Sverige är ett sekulariserat land, men här hemma i Finland, är vi mycket mera kristna och håller fast vid traditioner. Ett påstående som inte riktigt stämmer. För det är precis lika illa ställt med kristna julmotiv bland de finska julkorten. Samma, mer eller mindre estetiska, jultomtar med röd näsa syns på flesta kort som finns att köpa i Åbo. Kattungar och hundvalpar med tomteluva väcker inte heller sympatikänslor hos mig, snarare en djurväns-aktivist, låt de slippa att bli utklädda!                                                

Efterlyses: julkort med julens huvudperson JESUS.              
                                  

Ty ett barn har fötts, en son är oss given.”
Fridfull jul önskas till alla av Eija Grahn, diakon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar